Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Famous historical figures: Ruby Bridges

Ruby Bridges (8 Σεπτεμβρίου 1954)
Οι μαθητές μαθαίνουν για την πρώτη Αφροαμερικανή που παρακολούθησε μαθήματα σε δημοτικό σχολείο αποκλειστικά για λευκούς, συμβάλλοντας στην ενοποίηση των σχολείων.
Το 1960, όταν το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε την ενοποίηση των σχολείων, η Ruby Bridges είναι το πρώτο έγχρωμο παιδί που γράφτηκε σε σχολείο της Νέας Ορλεάνης μέχρι πρότινος αποκλειστικά για λευκούς. Οι γονείς των λευκών παιδιών σταμάτησαν να τα στέλνουν σχολείο και κάθε μέρα σχημάτιζαν ένα βίαιο όχλο έξω από αυτό. Δεδομένου ότι η αστυνομία της πολιτείας αρνήθηκε να την προστατεύσει, ο πρόεδρος της Αμερικής Eisenhower ανέθεσε σε ομοσπονδιακούς αστυνομικούς να την συνοδεύουν καθημερινά στο σχολείο και να είναι υπεύθυνοι για την ασφάλειά της όσο βρισκόταν εκεί. Με το αξιοθαύμαστο κουράγιο που επέδειξε, κέρδισε μια θέση στην ιστορία και κατέδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο το φοβερό σθένος που μπορεί να έχει ένα μικρό παιδί.
 


Οι μαθητές παρακολούθησαν:                                 
α) μια σύντομη παρουσίαση για την Ruby Bridges με σκίτσα




β)ένα απόσπασμα από την ταινία Ruby Bridges (1998)
 


γ) μία συνέντευξη που παραχώρησε σε μια μαθήτρια το 2010 για λογαριασμό σχολικής εφημερίδας



Στη συνέχεια συμπλήρωσαν σε ομάδες το παρακάτω φυλλάδιο εργασίας πάνω σε όσα είχαν παρακολουθήσει.
 
Σε επόμενη διδακτική ώρα διαβάσαμε το ακόλουθο βιβλίο για τη ζωή της και συζητήσαμε για τα αισθήματά της, την απόφαση των γονιών της να την στείλουν σε σχολείο λευκών, τους κινδύνους που αντιμετώπισε κτλ.


Οι μαθητές:

α) σχεδίασαν έναν σελιδοδείκτη εμπνευσμένο από εκείνη

 


β) έγραψαν μια σελίδα που θα μπορούσε να ανήκει στο ημερολόγιό της



γ) σχεδίασαν γραμματόσημα προς τιμήν της



Με την πολύτιμη συμβολή της κας Ελπίδας Δημόγιαννη εσωκλείσαμε σε μια υποτιθέμενη βαλίτσα της Ruby αντικείμενα που θα είχε κρατήσει ως ενθύμια από την Α΄ Δημοτικού. Συγκεκριμένα, συμπεριλάβαμε μια παιδική ζωγραφιά της που απεικονίζει την ίδια στο σχολείο και τον αγριεμένο όχλο των λευκών που αντίκρυζε καθημερινά, τον έλεγχό της, το κουτί που έφερνε το κολατσιό της από το σπίτι (στα πλαίσια της διαφύλαξης της ασφάλειάς της, οι αστυνομικοί δεν της επέτρεπαν να αγοράσει φαγητό από την καντίνα του σχολείου) και ένα φιόγκο με τον οποίο στόλιζε καθημερινά τα μαλλιά της.

 


Κατόπιν, συμπλήρωσαν τα biography notes
 


Στο μάθημα των Εικαστικών με την κα Ελπίδα Δημόγιαννη σχεδίασαν την ολόσωμη εκδοχή της Ruby από χαρτόνι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου