Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Famous historical figures: Rosa Parks

Rosa Parks (4 Φεβρουαρίου 1913- 24 Οκτωβρίου 2005)
Οι μαθητές μαθαίνουν για μια γενναία γυναίκα που πάλεψε κατά των φυλετικών διακρίσεων. 

 Στις
1 Δεκεμβρίου 1955, στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, η Rosa Parks, μια Αφροαμερικανή μοδίστρα, συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σ΄ένα λευκό επιβάτη, όπως πρόσταζαν οι νόμοι φυλετικού διαχωρισμού (segregation). Αυτοί επέβαλλαν στους έγχρωμους πολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς. Η πράξη αυτή γέννησε ένα κίνημα κατά των φυλετικών διακρίσεων, που άμεσα εκφράστηκε με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες. Ως αποτέλεσμα, ο νόμος αυτός κηρύχθηκε αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 1956. Η Rosa Parks, η «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων», τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού.



Προκειμένου να εισάγω τους μαθητές στο κλίμα της εποχής που έζησε η Rosa Parks ετοίμασα την ακόλουθη παρουσίαση. Κατά τη διάρκεια της προβολή της, συζητήσαμε τι αντίκτυπο είχε στην καθημερινότητα των έγχρωμων η πολιτική των φυλετικών διακρίσεων, με ποιους τρόπους πάλευαν να εξασφαλίσουν την ισότητα όλων των πολιτών κτλ.


 
Επιπλέον, πρόβαλλα στους μαθητές το παρακάτω video και τους μοίρασα το περιστατικό της 1ης Δεκέμβρη, 1955 που οδήγησε στο μποϊκοτάζ σε κόμικς.
 

 


Με βάση αυτά, εκλήθησαν σε ομάδες να συμπληρώσουν το παρακάτω φυλλάδιο εργασίας.


Στο μάθημα των εικαστικών με την κ. Ελπίδα Δημόγιαννη κατασκεύασαν έναν τρισδιάστατο χάρτη που απεικονίζει τη διαδρομή των freedom riders σ' ένα λεωφορείο από την Washington, D.C. στο Birmingham, Alabama.




Σε επόμενη διδακτική ώρα, διαβάσαμε το βιβλίο A picture book by Rosa Parks και ακολούθησε συζήτηση.
Οι μαθητές κατασκεύασαν το προφίλ που θα είχε η Rosa Parks στο Facebook.
 


Συμπλήρωσαν τα biography notes, που συμπληρώνουν για κάθε διάσημη ιστορική προσωπικότητα.
 


Δημιούργησαν ένα εναλλακτικό biography report (pizza biography).
 

 
Με την πολύτιμη βοήθεια της εκπαιδευτικού των Εικαστικών κας Ελπίδας Δημόγιαννη οι μαθητές δημιούργησαν το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η Rosa Parks και κατέγραψαν πάνω σε αυτό σημαντικές στιγμές/ ορόσημα της ζωής της.

 


Επιπλέον, στο μάθημα των Εικαστικών κατασκεύασαν ένα timeline tube, ένα κυλινδρικό κουτί που από μέσα του ξετυλίγονται τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής της με χρονολογική σειρά.

 

 
Τέλος, όπως και με όλες τις ιστορικές προσωπικότητες που μελετάμε, οι μαθητές δημιούργησαν μια ολόσωμη εκδοχή της Rosa Parks από χαρτόνι, υπό την καθοδήγηση της κας Ελπίδας Δημόγιαννη, στην οποία και κόλλησαν το biography report που συνέθεσε μια ομάδα στην τάξη, φωτογραφίες και διάσημα λόγια της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου