Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

fairytales and nursery rhymes: Introduction

         Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οι μαθητές έρχονται σε επαφή με nursery rhymes (παραδοσιακά αγγλικά τραγούδια ή ποιήματα) καθώς και με παραμύθια.   
               
        Τα nursery rhymes θεωρούνται ζωτικής σημασίας στην εκμάθηση της γλώσσας για πολλούς λόγους. Πρώτον, είναι σύντομα, επαναλαμβανόμενα και εύκολα στην αποστήθιση με αποτέλεσμα να βοηθούν τα παιδιά να εξοικειώνονται με βασικές δομές της Αγγλικής γλώσσας. Επιπλέον, δεδομένου ότι βασίζονται στην ομοιοκαταληξία συντελούν στο να αποκτήσουν τα παιδιά φωνολογική επίγνωση. Τέλος, είναι διασκεδαστικά! 

        Τα παραμύθια έχουν εξίσου ύψιστη παιδαγωγική αξία καθώς βοηθούν τα παιδιά στην επίλυση προβλημάτων και στην όξυνση της κριτικής τους σκέψης, μέσα από την ταύτισή τους με τους χαρακτήρες της ιστορίας. Τα παιδιά ταυτίζονται με τα όνειρα, τις αγωνίες, τα προβλήματα των ηρώων και αναρωτιούνται τι θα έκαναν στη θέση τους. Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην συναισθηματική ενδυνάμωση των παιδιών με την έκθεσή τους σε πραγματικά προβλήματα της ζωής μέσα από ένα φανταστικό σενάριο που ο ήρωας πάντα θριαμβεύει. Τέλος, καλλιεργείται η φαντασία τους και εξοικειώνονται με βασικές δομές της ιστορίας- σκηνικό, χαρακτήρες, κλιμάκωση, λύση κτλ. Ειδικότερα, όσον αφορά τη χρήση των παραμυθιών στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας, διασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή των μαθητών καθώς τα παιδιά έχουν ένα εγγενές ενδιαφέρον για τα παραμύθια και νοιώθουν περισσότερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση δεδομένου οτι τους είναι ήδη γνωστά. Στο εκπαιδευτικό αυτό περιβάλλον, μπορούν να καλλιεργήσουν προφορικές, ακουστικές, αντιληπτικές ικανότητες, να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους και να εξοικειωθούν με δομές της γλώσσας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου