Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Implementing a bullying prevention program: Practise random acts of kindness (week 1)

You 've been RAK'd!
Practise Random Acts of Kindness!
Kindness is contagious! Pass it on!


Οι τυχαίες πράξεις καλοσύνης (random acts of kindness) στοχεύουν να φωτίσουμε τη μέρα ενός συνανθρώπου μας κάνοντας κάτι καλό για εκείνον. Η καλοσύνη είναι ένας τρόπος να δείξουμε στον άλλον ότι μετράει ενώ παράλληλα συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας που δίνει αξία στην γενναιοδωρία, στην ενσυναίσθηση, στην ανθρωπιά∙ στοιχεία απαραίτητα για μια υγιή κοινωνία.
 


Ενδεικτικά τέτοιες πράξεις είναι:

1.Πλησίασε κάποιον που είναι περιθωριοποιημένος.
2. Πλήρωσε για τον καφέ ή το εισιτήριο για τον άνθρωπο που στέκεται στην ουρά πίσω σου.
3. Χάρισε παλιά παιχνίδια στον παιδικό σταθμό της γειτονιάς σου.
4. Χαμογέλα ακόμη και σε εκείνους που δεν σου χαμογελούν. Κανείς δεν έχει περισσότερο ανάγκη από ένα χαμόγελο από αυτόν που δεν χαμογελά στους άλλους.
5. Άφησε ένα ευχαριστήριο σημείωμα.

1η εβδομάδα εφαρμογής του προγράμματος (8-12 Απριλίου 2013): 

Την πρώτη βδομάδα εφαρμογής του RAK στο Δ2 προκειμένου να εισάγω στα παιδιά του Δ2 την ιδέα τους έδειξα ένα απόσπασμα της ταινίας Pay it forward. 

 

 
και ένα ακόμη βίντεο όπου καταδεικνύεται πώς μια καλή πράξη δημιουργεί ένα κύμα αλυσιδωτών πράξεων καλοσύνης



Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και τους έδωσα ένα φυλλάδιο με ενδεικτικές πράξεις καλοσύνης και τους ζήτησα να μου γράψουν και εκείνοι ορισμένες. Επιπλέον διαβάσαμε πινακίδες με συνθήματα καλοσύνης (kindness slogans) και τους ζήτησα σε ομάδες να μου γράψουν και εκείνοι κάποια.

Την εβδομάδα αυτήν παίξαμε το παιχνίδι Secret Santa (Μυστικός Άγιος Βασίλης). Όλα τα ονόματα των μαθητών, της κας Σίσσυς και το δικό μου τα γράψαμε σε xαρτάκια και κλήθηκε κάθε ένας από εμάς να τραβήξει ένα χαρτάκι. Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να λειτουργήσουν ως Secret Santa κάνοντας καλές πράξεις για μια βδομάδα στο παιδί ή δασκάλα που έτυχαν. Ενδεικτικά είδα ένα αγόρι να προσφέρει από το κολατσιό του σ΄ένα συμμαθητή του, ένα άλλο να επιδιορθώνει τη σπασμένη ξύστρα ενός άλλου παιδιού, είδα παιδιά να λένε λόγια ενθάρρυνσης σε άλλα, να τους κάνουν γνήσια κομπλιμέντα, να αφήνουν καλά σημειώματα στα βιβλία και στις τσέπες από τις ζακέτες των υπολοίπων, να προσφέρουν βοήθεια στα μαθήματα κτλ. Κάποιες από τις δικές μου καλές πράξεις ήταν ότι έφερα κρουασάν σοκολάτας από τον φούρνο και τους άφησα σημειώματα στα workbooks όπως

Είπα στους μαθητές μου ότι έπρεπε να κάνουν καλές πράξεις σε ΌΛΟΥΣ όχι μόνο στο παιδί ή δασκάλα που τους έτυχε για να μην αποκαλυφθεί ποιος τους έχει ανατεθεί. Εξάλλου το όνομα του παιχνιδιού είναι SECRET Santa! Tην Τρίτη 16 Απριλίου θα αποκαλύψουμε ποιόν είχε ο καθένας μας. Ο κάθε ένας που συμμετείχε θα ετοιμάσει ένα πορτραίτο του παιδιού/ δασκάλας που του έτυχε και για τον οποίο έκανε καλές πράξεις όλη τη βδομάδα και θα καταγράψει τα καλά του στοιχεία (ευγενικός, γενναιόδωρος, υπεύθυνος κτλ.). Στη συνέχεια κάθε ένας θα σηκώνεται δείχνοντας το πορτραίτο στην τάξη και αναφέροντας κάποιες καλές πράξεις που έκανε σε αυτό το παιδί. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να μαντέψουν ποιός είναι. Στο τέλος το κάθε παιδί παίρνει το πορτραίτο που τον απεικονίζει.

Tέλος, μια ακόμη RAK δραστηριότητα που κάναμε αυτή τη βδομάδα ήταν ότι βάλαμε με μαθητές του Δ2 σημειώματα με kindness slogans σε τυχαία βιβλία της βιβλιοθήκης του σχολείου προκειμένου να τα βρούνε άλλα παιδιά και να προωθήσουμε την ιδέα της καλοσύνης. Ελπίζουμε κάποια αυτά τα συνθήματα να κάνουν τη διαφορά και να αποτελέσουν motto και στάση ζωής.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου